
Retiren cada any 2.000 tortugues de Florida, espècie invasora a Catalunya
Barcelona (EFE).- Cada any unes 2.000 tortugues de Florida (Trachemys scripta) són retirades del medi ambient i traslladades a centres de fauna de Catalunya, segons han informat els Agents Rurals, que consideren aquesta espècie exòtica un animal invasor arrelat al territori català.
Aquesta espècie de tortuga, originària de Mèxic i els Estats Units, es va fer popular en la dècada dels 90 a Catalunya a les llars per la seva mida petita, el seu baix preu i la poca atenció que requereix.
No obstant això, segons els agents rurals, molts propietaris se n’acaben desfent quan creixen, fins als 30 centímetres, o quan es cansen per la seva llarga longevitat, l’augment de les seves necessitats alimentàries i d’espai i la seva agressivitat, cosa que fa que molts les abandonin en algun riu o estany, que passa a ser la principal via d’introducció en la naturalesa.
Els agents rurals han alertat que la tortuga de Florida és una amenaça per a les espècies locals, com la tortuga de rierol o la tortuga d’estany, ja que competeixen amb elles per l’aliment, per les zones per prendre el sol (les tortugues són animals de sang freda i ho necessiten per activar la seva temperatura interna) o pels llocs per dipositar els ous.
Segons els agents rurals, “la competència amb la tortuga de Florida repercuteix negativament en les tortugues autòctones, ja que els provoca pèrdua de pes i una major mortalitat, a més que aquesta espècie invasora també pot ser transmissora de malalties a d’altres animals i a les persones”.
La tortuga de Florida és present actualment a bona part de les aigües tranquil·les (llacs, llacunes, rius, embassaments i rieres) de Catalunya, tant d’origen natural com artificial, com a conseqüència de “l’alliberament irresponsable” en la naturalesa.
Els agents rurals han informat que des de l’any 2015 diverses organitzacions han invertit més de 112.000 euros en accions de retirada d’exemplars d’aquesta espècie. EFE
fjn/gb-eg